Всичко, което трябва да знаете за листното торене в овощните градини! Наблегнете на ябълките!

2024. July 5., Friday

Всичко, което трябва да знаете за листното торене в овощните градини! Наблегнете на ябълките!

 

В овощните градини периодът на ново торене винаги започва през есента и ранна пролет с поддържащо торене през почвата. По-късно през лятото обаче попълването на хранителни вещества чрез листата играе ключова роля. Въпреки че почвените тестове са от съществено значение за поддържащото торене на овощните градини, листният анализ е от решаващо значение за продуктивните овощни градини и трябва да се извършва редовно. Сред разходните фактори за стоковите овощни градини, анализът на хранителните вещества не е значителен елемент, който трябва да бъде спестен, особено с оглед на хранителния статус, който може да бъде получен. Стойността и полезността на информацията се увеличават, ако пробовземането е навременно и професионално и ако годишните полета за проби са едни и същи и единиците за вземане на проби от почвата и листата са разпознаваеми и се припокриват.

Кога е необходимо допълнително листно торене в овощните градини?

- За задоволяване на периодични повишени нужди от хранителни вещества;

- за компенсиране на намаленото усвояване през почвата, напр. при продължително увяхване, за подобряване на снабдяването с азот и фосфор при хладно време;

- за подобряване на общото състояние или за преодоляване на отслабено състояние, напр. след увреждане на растението (лед, вятър, насекоми);

- за коригиране или предотвратяване на дефицит на хранителни вещества (особено микроелементи);

- за подобряване на качеството на плодовете.

 за компенсиране на намаленото усвояване през почвата, напр. при продължително увяхване, за подобряване на снабдяването с азот и фосфор при хладно време;- за подобряване на общото състояние или за преодоляване на отслабено състояние, напр. след увреждане на растението (лед, вятър, насекоми);- за коригиране или предотвратяване на дефицит на хранителни вещества (особено микроелементи);- за подобряване на качеството на плодовете.Голямо предимство на листното торене е, че не се влияе от свойствата на почвата, а също така стимулира усвояването на хранителните вещества от корените и се усвояват по-ефективно. Най-добре се прилага през вегетационния период, когато издънките са в пълен растеж и цъфтят. По това време допустимата концентрация на разтвора е около 0,5%, но не повече от 1%. Изключение от това правило е внасянето на азот през есента, след прибиране на реколтата, когато могат да се използват препарати на карбамидна основа до 2-3%.

Количеството на прилаганите хранителни вещества трябва да бъде адаптирано към нуждите на растението, според неговите фази на развитие. Трябва също така да се има предвид, че най-добрите условия за листно торене са температури между 15 и 25 °C, относителна влажност 40-60%, както и периоди на затишие и без валежи вечер. Ако листното торене е последвано от валежи в рамките на 6-10 часа, препоръчително е операцията да се повтори. Освен в този случай, обикновено не се връщайте в същия район за листно торене по-рано от 10-14 дни. Трябва също така да се има предвид, че лечението е по-ефективно при по-малки размери на короната. В допълнение, благоприятният ефект на приложеното хранително вещество зависи от скоростта на транспортиране на хранителните вещества. Най-общо казано, хранителните макроелементи се транспортират по-бързо, а микроелементите по-бавно през растителните тъкани.

При ябълката стойностите на макроелементите на листата, които се считат за благоприятни, са показани в таблица 1. Диапазонът +/-10-15% е оптималната зона. Периодът на вземане на проби е краят на растежа на издънките (15 юли - 15 август). Пробата се състои от добре развити, непокътнати листа от средата на издънките, които все още са достъпни с ръка от земята. диференциацията на пъпките. Добавянето им трябва да започне от стадия на мишото ухо и да продължи след фиксацията. Те също трябва да се допълват по време на растежа на плодовете! Прилагането на бор е оправдано на етап червени пъпки (цел: насърчаване на цъфтежа) и в края на цъфтежа, след падане на венчелистчетата (цел: прикрепване, образуване на листа). Препоръчително е да се използва високо съдържание на бор, най-малко 135 g/l бор-етанол амин, поне 2-3 пъти през вегетационния период.