CAN Genezis, световен шампион по попълване на азотни запаси

2025. November 26., Wednesday

CAN Genezis, световен шампион по попълване на азотни запаси

 

CAN Genezis е защитена марка на унгарски азотен тор, който се произвежда от 1932 г. Първоначалната идея е била да се произведе тор, който да позволи на фермерите да попълват азотните запаси, без да подкисляват почвата. С течение на времето, с промяната на изискванията на клиентите, съдържанието на азот в Pétisó се е увеличило и днес е 27%. Освен това, CAN Genezis съдържа 7% калций (изразен като CaO) и 5% магнезий (изразен като MgO) от 228 кг доломит на тон. По този начин, той съдържа общо 39% макроелементи (азот, калций, магнезий).

Същността обаче не се е променила. CAN Genezis е отличен източник на азот и също така съдържа естествено добиван доломит от местни източници, който може да неутрализира киселинността на почвата и е перфектен източник на калций и магнезий. Но тъй като говорим за доломит, нека разгледаме защо източникът на калций (и в този случай на магнезий) е толкова важен въпрос.

Отговорът е прост. Не всички източници на калций са еднакви. Някои производители използват варовиков прах (CaCO3), анхидрит (CaSO4) или евентуално някакъв друг страничен продукт от промишлените производствени процеси, изгоряла вар (CaO) и др., за да произвеждат своите продукти от варовик и амониев нитрат (MAS, CAN, KAN), като например CAN Genezis. Само карбонатните (CO3) форми са ценни по отношение на неутрализирането на киселинността на почвата, тъй като другите нямат траен ефект и не неутрализират киселинността на почвата (или амониевия нитрат в тора). Примерите включват гипс и всички други калциево-сулфатни съединения. Освен това доломитът има по-голям неутрализиращ капацитет от варовиковия прах и съдържа значителни количества магнезий, който е от съществено значение за растенията. MAS торовете, които не са направени с доломит, или изобщо не съдържат магнезий, или съдържат само следи (<1%).

Това прави CAN Genezis идеален за всякакъв вид почва, тъй като не я подкиселява и осигурява на растенията калций и магнезий в допълнение към азота.

Защо е лошо, ако почвата ни е киселинна?

Защото влошава структурата на почвата, нейната абсорбция и капацитет за съхранение на вода, прави я по-склонна към уплътняване и намалява наличието на хранителни вещества. Нека разгледаме пример. В леко кисела почва (pH=6) се използва малко над половината (52%) от приложения фосфор, а дори използването на азот е намалено с 11%. Ако изчислим загуба само на 16,5 кг/ха азот и 25 кг/ха активна съставка P2O5, това все още представлява повече от 22 500 форинта, разхищени на хектар.

В кисела почва „загубата на хранителни вещества“ е още по-голяма и засяга дори приложения калий (Фигура 1).

Фигура 1: Влияние на pH на почвата върху наличието на хранителни вещества

В киселата почва фосфорът е свързан под формата на водонеразтворими железни и алуминиеви съединения и може да се абсорбира само когато pH се повиши. Въпреки това, приблизително 60% от обработваемата земя в Унгария е засегната от киселинността на почвата, което намалява плодородието на почвата.

Защо калцият и магнезият са толкова важни?

Тъй като дефицитът на калций променя пропускливостта на клетъчната мембрана, забавя транспорта на хранителни вещества и променя хормоналната функция. Поради променената пропускливост на мембраната, пасивният транспорт (усвояване на хранителни вещества без енергийни инвестиции) също е нарушен. Това означава, че количеството хранителни вещества, които могат да се абсорбират „безплатно“, е намалено. Магнезият е важен ензимен активатор, така че играе роля във всички строителни процеси и е централен компонент на хлорофила (който съдържа четири азотни атома в допълнение към магнезия). Без хлорофил фотосинтезата не може да се осъществи, растенията не са в състояние да усвояват органична материя и добивите намаляват. Това е особено очевидно по време на топлинен стрес, когато UV лъчението уврежда хлорофила, и ако в почвата няма достатъчно магнезий (и, разбира се, азот) в абсорбируема форма, растението няма да може да произведе молекулите хлорофил, които междувременно са били разрушени. Това спира фотосинтезата и растението започва да разгражда собствената си органична материя, което води до намаляване на добива. Освен това магнезият участва и в транспорта на органична материя в растението.

При негово отсъствие, непълното оплождане или образуването на закърнели кочани е често срещано явление в края на царевичния кочан. Ако това засегне само 15 кочана на кочан, това означава загуба на добив от 200-250 кг на хектар за 70 000 продуктивни растения. Магнезият предпазва от стрес. И не само от споменатия по-рано топлинен стрес. Също и от суша. Растенията, които са добре подхранени с магнезий, имат по-дълбоки, по-богати коренови системи, които им помагат да абсорбират вода и разтворените в нея хранителни вещества в правилните количества и в точното време. Средният размер на частиците доломит в CAN Genezis е по-малък от 40 µm. Този фино смлян доломит е много по-реактивен от доломита 0-2, традиционно закупуван от мини. По-високата реактивност се дължи на 25-50 пъти по-голямата специфична повърхност. Имайте предвид, че царевицата, пшеницата, рапицата и слънчогледътбсорбират 55, 40, 110, 80 кг калций и 36; 35; 35-80; 50 кг магнезий на хектар от почвата (в зависимост от добива, това може да е повече или по-малко), които трябва да се попълват редовно, в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от капацитета на почвата за снабдяване с хранителни вещества.

Друго важно предимство на доломита е, че той стабилизира амониевия нитрат много добре. По този начин, съдържанието на азот в CAN Genezis почти не се влияе от загубата на азот поради изпаряване на амоняк (Фигура 2).

Фигура 2: Загуба на азот от различни торове

Въпреки, че експериментът не е тествал CAN Genezis, а подобен на CAN продукт, все пак е ясно, че 0,7% от активната съставка в продукти от типа на вар и амониев нитрат (като CAN Genezis) се изпарява, в сравнение с 1,3% в амониевия нитрат, 8,2% от разтвори на урея и амониев нитрат (UAN) и 13% от уреята се изпаряват при същите условия. Освен това, ефектът на уреята е непредсказуем поради значително промененото разпределение на валежите и температура, а прилагането ѝ е трудно да се определи във времето, което може да причини допълнителни загуби. Физическият вид на CAN Geneizs също е уникален. Гранулираните частици CAN Geneizs са силно устойчиви на физическо въздействие, имат висока якост на частиците, почти идеално сферични са и имат най-равномерно разпределение на размера. В резултат на това те освобождават азот за по-дълъг период от време, причиняват минимално износване на металните части на разпръскващото оборудване, могат да се разпръскват на по-голямо разстояние с отлично покритие и поддържат добре зададената доза по време на разпръскване. Гранулираните частици CAN Geneizs са по-малки, така че могат да се разпръскват на по-кратко разстояние, но все пак получаваме по-равномерен модел на разпръскване, отколкото с гранулите. Неговите по-меки, по-хигроскопични гранули се разтварят по-бързо, доставяйки азот на растението по-рано, и се разтварят дори при условия на по-ниска влажност, което го прави идеален за употреба в случаи на по-ниско съдържание на почвена влага, по-малко валежи или забавено торене. Има по-голяма термостабилност, така че не кристализира по време на съхранение дори над 32 градуса по Целзий и не губи съдържанието си на активни съставки. CAN Genezis осигурява на растението три хранителни вещества едновременно, не подкиселява почвата, подобрява структурата ѝ, почти не причинява загуби от изпарение и може да се използва върху всяка почва и култура, като основен, стартерен или горен тор. Той е универсален и уникален тор. Не забравяйте, че ако не използвате правилното количество тор, растението ще гладува, добивите ще намалеят и производството ще бъде нерентабилно!